ITT JÁROK: Címlap
2024.05.01, szerda
Depresszió PDF Nyomtatás E-mail

depresszió tüneteiÉletünk folyamatos megmérettetésekből, krízisekből áll. A krízis nehéz, gyakran kilátástalannak tűnő élethelyzetet jelent. Félelmetes, benne lenni és megélni nem könnyű.

 

Az önismereti terápiák hatékonyak a krízis-kezelésben. Segítik a válság során fellépő destruktív, önpusztító energiák változást elősegítő, kreatív erővé való átalakítását.

 

Válságba, krízisbe akkor kerülünk, amikor a meglévő helyzet már tarthatatlanná válik. Le kell omolnia a régi mintáknak azért, hogy helyet adhassanak az új születésének.

 

A krízisben, mint a változás folyamatában az a pillanat a legnehezebb, amikor a régi már nem működik, az új pedig még nem született meg. A krízisben lévő ember úgy érzi, hogy minden korábbi biztosnak és biztonságosnak hitt dolog megkérdőjeleződik, és minden jelenlegi bizonytalan. Mindez azonban azért történik, hogy a régi élet mintái feloldódjanak és egy új, harmonikusabb struktúra jöhessen létre.

depresszió kezeléseKrízist életünk minden területén megélhetünk. Szembesülhetünk munkahelyi, párkapcsolati, családi krízisekkel, de önmagunkkal is válságba kerülhetünk.

Énképünk a születéstől kezdődően sokáig másoktól függő. Erősödik, ha dicsérnek, és gyengül, ha elmarasztalnak. A siker hizlalja, a kudarc próbára teszi. Egy súlyos csalódás az “önmagunkról alkotott” véleményben akár össze is omlaszthatja énképünket. Ezek a kritikus élethelyzetek, krízisek gyakran nagyon hasznosak lehetnek fejlődésünk szempontjából. Utólag jövünk rá, mennyi új, előre nem látott lehetőséggel, tanulsággal és megoldással szolgálnak. Ehhez azonban az szükséges, hogy felismerjük és kihasználjuk a krízisben rejlő legnagyobb kincset: a változás lehetőségét.

Gyakori oka szenvedéseinknek, hogy énképünkkel, egónkkal azonosulunk. Azt hisszük, hogy olyanok vagyunk, amilyennek mások által “megismertük” önmagunkat, és ez az énkép tele van elégedetlenséggel, nem olyanok vagyunk – véljük – amilyennek “kellene lennünk”. Félünk, hogy nem tudunk megfelelni mások, a környezet elvárásainak.

 

A depresszió tünetei:

A depressziós tünetek sokféle módon nyilvánulhatnak meg. A kilátástalanságon, energiahiányon és a levertségen túl a hosszú ideig eltartó depresszió testi panaszokban vagy tünetekben is megnyilvánulhat. A tünetek és a depressziós szakaszok hossza és gyakorisága egyénenként eltérő. A depressziós személynél egyszerre több tünet is előfordulhat, a depresszió mértékétől és tartósságától függően.

 

  • levert hangulat értéktelenség-érzés kilátástalanság és reménytelenség érzete alacsony önértékelés;
  • erős bűntudat, önvád visszatérő öngyilkossági gondolatok érdektelenség és fásultság gondolkozási- és koncentrációs zavarok, energiahiány, állandó fáradtság lelassultság
  • jelentős súlygyarapodás vagy súlyvesztés
  • alvászavarok
  • fejfájás
  • izomfájdalom
  • gyomor bántalmak

FacebookIWIW